Servicii psihoterapeutice – Copii

Psihoterapia Gestalt oferă o varietate de tehnici de lucru terapeutic cu copiii/adolescenţii şi încurajează terapeuţii să devină creativi în utilizarea şi dezvoltarea acestora: joc, fantezie, poveste, desen, pantomimă, marionete, mişcare corporală, stimulare senzorială, improvizaţie, punerea în scenă a viselor etc.

Deşi bogate, instrumentele reprezintă doar un catalizator iar forţa lor terapeutică provine mai degrabă din atitudinea prin care îi permitem copilului să crească şi să se dezvolte liber, o atitudine care promovează egalitate, respect, încredere şi sinceritate în relaţia terapeutică. Astfel abordarea Gestalt este conştientă de forţa de viaţă care există în copil şi o susţine oferindu-i condiţiile fertile ale unui contact viu, în care terapeutul rămâne mereu interesat în primul rând de procesul care se desfăşoară cu copilul, dincolo de tehnicile folosite.

„Eu trebuie să-mi reamintesc faptul că sarcina mea este aceea de a-i ajuta pe copii să se simtă mai puternici în interior, să vadă lumea din jurul lor aşa cum este ea cu adevărat. Vreau ca ei să ştie că pot face alegeri referitoare la cum să-şi trăiască viaţa în lumea lor, cum să reacţioneze la ea şi cum să acţioneze.” (Violet Oaklander, Ferestre către copiii noştriGestalt-terapie pentru copii şi adolescenţi, Ed. Herald, 2013)

De la om la om

GESTALT TERAPIA CU COPII

VIOLET OAKLANDER

Reprinted with expressed permission of GATLA – Gestalt Associates Training Los Angeles