Cunoasterea de sine cu ajutorul Lucrului Biografic

Esenta Lucrului Biografic este interesul real fata de fiinta umana si fata de marele mister pe care il numim “viata”. Lucrul Biografic este o cautare activa a sensului din care se poate naste un interes autentic si profund fata de semeni, si o noua intelegere sociala.

Traim intr-o perioada in care relatiile sociale conventionale si sistemele de valori se destrama din ce in ce mai mult. Libertatea in plan social este din ce in ce mai mare si acest lucru este adesea insotit de deprecierea relatiilor dintre oameni, de sentimentul de pierdere a sensului si chiar a bucuriei de a trai. Astazi omul este provocat sa isi asume responsabilitatea fata de cursul propriei biografii; este invitat sa determine el insusi modul in care relationeaza cu lumea si cu semenii. Se face simtita dorinta pentru un nou nivel de constiinta, unul prin care omul, dobandind o independenta crescuta, poate invata sa-si redefineasca propria identitate; de data aceasta insa din interior spre exterior.

Consilierea biografica poate ajuta oamenii sa invete sa citeasca limbajul propriei povesti de viata. Scopul Lucrului Biografic este de a extinde viziunea omului asupra propriei vieti, ceea ce face adesea ca temele vietii sa fie percepute clar, pentru prima oara.

Lucrul la propria biografie, imbratisand trecutul, prezentul si viitorul (in care trecutul si viitorul se extind dincolo de durata vietii actuale) poate duce la o intelegere mai profunda a destinului propriu. Atunci cand reusim sa depasim influentele trecutului si recunoastem ca semintele viitorului sunt deja in interiorul nostru, noi devenim mai liberi sa ne modelam prezentul intr-un mod creativ. In felul acesta se doreste ca omul sa invete sa devina mai obiectiv in raport cu propria viata.

Aceasta este o cale care duce de la fiinta umana “nascuta” catre fiinta umana “creatoare” a propriului destin. Straduinta este aceea de a transforma propria viata, cu temele sale specifice, intr-o “opera de arta” care poate inspira alte fiinte umane, si poate sta intr-o relatie vie cu biografia mai mare a umanitatii.

Lucrul biografic este o cale de cunoastere de sine avand la baza antroposofia. Antroposofia este conceptia despre om si lume fundamentata de Rudolf Steiner, care isi propune sa conduca spiritualul din fiinta omului la spiritualul din univers.