Servicii psihoterapeutice – Adulti
Scopul unei psihoterapii Gestalt este acela de a ne redobândi spontaneitatea în contact nostru cu ceilalţi/mediul. Capacitatea noastră de a ne ajusta în relaţie cu celălalt şi de a ne simţim vii – adică de a lua decizii care ţin cont de nevoi resimţite corporal, ca şi de definiţiile sinelui – are întâietate faţă de capacitatea noastră de a înţelege anilitic şi a explica ce ni se întâmplă. De aceea în Gestalt suntem încurajaţi să descoperim şi să apreciem viaţa noastră şi ceea ce se manifestă pe deplin în noi în momentul de viaţă prezent, şi să privim simptomele pe care le-am putea manifesta ca pe strădaniile noastre de a supravieţui sau de a ne dezvolta.
În acest context relaţia cu terapeutul capătă o importanţă deosebită, această întâlnire reprezentând un prilej existenţial de a explora într-un mod liber şi viu percepţiile noastre în relație, descoperind astfel modul propriu de a face lucrurile și mai ales de a fi cu celălalt.
Dar mai cu seamă, ea reprezintă o nouă experienţă, o nouă istorie relaţională pe care să o ducem cu noi în viaţa de zi cu zi. În terapia Gestalt suntem aşadar expuşi unei relaţii pline de umanism şi transparenţă, al cărei scop este să întâmpine intenţionalitatea noastră de contact, şi nu încerce să ne schimbe.
Atitudine relatională
Angajament faţă de dialog. Disponibilitatea de a fi prezent cu întreaga fiinţă. Capacitatea de a responsiv în cunoştinţă de cauză (prin cercetarea propriilor experienţe şi reacţii) şi nu în mod reactiv (inconştient). Asumarea scopului de a stabili un contact uman cu celălalt, şi nu de a-l schimba pe celălalt.
Intentionalitate de contact
Tendinţa naturală, înnăscută a fiinţei umane de a merge către celălalt. Procesul terapeutic orientat către redobândirea spontaneităţii în contactul cu celălalt, şi nu către atingerea unui standard de sănătate.
Teoria paradoxala a schimbarii
Cu cât încearcăm mai mult să devenim ceea ce nu suntem, cu atât avem mai puţine şanse să ne schimbăm. (Arnold Beisser, 1970).
Cercetare fenomenologica
Investigăm experienţa noastre directă descriind-o pas cu pas, cât mai simplu posibil. Cunoscând capcanele proprilor prejudecăți şi manifestând curiozitate faţă de lumea celuilalt, promovăm respect şi aprecierea diferenţelor.
Experiment
Transformarea lui a vorbi despre în a face şi a fi prezent pe deplin cu toată energia şi creativitatea. Experimentul, în opoziţie cu exerciţiile, ia naştere din experienţa individului şi îi oferă acestuia ocazia de a o explora în profunzime şi de a învăţa într-un mod activ.