Terapia Gestalt cu copii, adolescenti si familiile lor

Atat in practica clinica, precum si in activitatile de formare profesionala cu studenti si psihoterapeuti, interventia noastra se bazeaza pe 3 modele a caror complementaritate crează o interventie terapeutica eficienta si complexa:

1. modelul Violet Oaklander de lucru cu copii si adolescenti;

2. terapia Gestalt prin joc (dezvoltari ale modelului Oaklander cu contributii noi – Felicia Caroll si altii);

3. modelul Cape Cod de lucru cu familii.

Primele doua ofera o bogatie de metode si tehnici orientate catre dezvoltarea sinelui copilului. Noi incurajam terapeutii sa devina competenti si creativi in utilizarea: jocului nondirectiv, fanteziei, desenului, povestilor, pantomimei, marionetelor, stimularii senzoriale, punerii in scena a viselor etc. In egala masura le reamintim ca eficacitatea interventiei Gestalt consta, nu in arsenalul bogat de tehnici, ci mai degraba intr-o viziune umanista si complexa asupra atitudinii, relatiei terapeutice si demersului terapeutic.

Modelul Cap Cod, cu accentul sau pe natura unitara a campului organism/mediu, ghideaza interventia Gestalt la nivel sistemic. El ofera terapeutilor o orientare solida si de sine statatoare in lucrul cu familiile.

Atunci cand un copil sufera, intreaga familie sufera, si astfel terapeutilor le revine sarcina de a deveni competenti in abordarea terapeutica a copilului IN CONTEXTUL familiei sale.

De la om la om

GESTALT TERAPIA CU COPII

VIOLET OAKLANDER

Reprinted with expressed permission of GATLA – Gestalt Associates Training Los Angeles