Servicii psihoterapeutice – Adulti
Terapia Gestalt are o orientare umanista si relationala. Este o metoda de investigatie fenomenologica (experientiala si experimentala), estetica (embodied/corporala) si procedurala (axata pe procese). A aparut in anii 1950, iar in prezent cuprinde modele complexe de interventie individuala, in cupluri, familii, grupuri si organizatii.
Scopul ei este sa restabileasca nivelul de integrare psihica necesara pentru ca o persoana sa-si dezvolte toate capacitatile sinelui atunci cand se angajeaza in contact cu lumea exterioara. Interventiile terapeutice sunt holistice si adreseaza atat capacitatea noastra de analiza cognitiva si explicare a realitatii, cat si experienta noastra emotionala, relationala, spirituala.
In interventia Gestalt regasim ca repere: optimism, vitalitate, dialog, respect pentru diversitate. Coloana din drepta prezinta cateva principii Gestalt.
Psihoterapia Gestalt abordeaza in egala masura procese de dezvoltare personala, cat si psihopatologie, avand modele proprii de interventie psihopatologica si de cercetare in psihopatologie. Ea aduce o viziune noua in domeniul clinic: valori estetice (in locul celor patologice), respectul fata de creativitatea individului, o recunoastere a frumusetii inerente relatiilor umane.
Atitudine relatională
Angajament pentru dialog. Disponibilitatea de a fi prezent cu intreaga fiinta. Capacitatea de a responsiv in cunostinta de cauza (prin cercetarea propriilor actiuni), si nu intr-un mod reactiv (inconstient). Construirea de relatii pentru a stabili legaturi umane semnificative si satisfacatoare, si nu cu scopul strategic de a-l schimba pe celalalt.
Teoria paradoxala a schimbarii
Cu cat incearcam mai mult sa devenim ceea ce nu suntem, cu atat avem mai putine sanse sa ne schimbam. (Arnold Beisser, 1970).
Cercetare fenomenologica
Investigheaza experienaa noastre directa descriind-o pas cu pas, cat mai simplu posibil. Promoveaza respect si aprecierea diferentelor prin constientizarea propriilor prejudecati si prin manifestarea curiozitatii fata de lume.
Experiment
Transformarea lui a vorbi despre în a face şi a fi prezent pe deplin cu toată energia şi creativitatea. Experimentul, în opoziţie cu exerciţiile, ia naştere din experienţa individului şi îi oferă acestuia ocazia de a o explora în profunzime şi de a învăţa într-un mod activ.